Ogumienie

ponad rok temu  26.05.2014, ~ Administrator - ,   Czas czytania 2 minuty

Innowacyjne technologie przyszłości w oponach (2)

− pomarańczowy składnik mieszanki gumy w oponach YOKOHAMY. Stosowane w produkcji opon materiały są kluczowym czynnikiem wpływającym na ich osiągi. Nieustannie poszukujemy więc rozwiązań prowadzących do większej wydajności, a jednocześnie minimalizujących negatywny wpływ produkcji opon na środowisko.

Jedną z najnowszych technologii, opracowaną przez markę YOKOHAMA – producenta opon premium – jest wykorzystanie w mieszance gumy olejku z owoców pomarańczy. Jego unikatowe  właściwości zapewniają oponie niskie opory toczenia i wydajność paliwową podczas jazdy ze stałą prędkością. Jednocześnie podczas przyspieszania oraz szybkiej jazdy pozwalają wytworzyć wyższą temperaturę w oponie, poprawiając jej przyczepność, ale zachowując niskie spalanie.

Początkiem nowatorskiej technologii był projekt zakładający zwiększenie udziału materiałów nieropopochodnych w produkcji opon YOKOHAMY do 80%. Naturalny kauczuk jest produktem bardzo trwałym, jednak jego przyczepność w porównaniu z gumą syntetyczną była wciąż dużo słabsza. W trakcie badań i testów w japońskich laboratoriach okazało się, że poszukiwanym rozwiązaniem mogącym zastąpić oleje ropopochodne, dodawane w celu poprawy przyczepności kauczuku, jest olejek ze skórki pomarańczy. Jego molekuły posiadają podobną strukturę do kauczuku naturalnego, co sprawia, że oba składniki doskonale się ze sobą łączą. Zastosowanie olejku ze skórek pomarańczy w mieszance gumowej sprawia, że opony są bardziej miękkie. Pozwala to uzyskać większą powierzchnię styku w warunkach mokrej i suchej nawierzchni, nawet w przypadku dużych nierówności. W efekcie otrzymujemy oponę o ponadprzeciętnej przyczepności i jednocześnie niskich oporach toczenia, zapewniających oszczędność paliwa.

Artur Posłuszny, Product, Marketing and Key Account, Manager ITR S.A., oficjalny dystrybutor opon YOKOHAMA w Polsce. leftOlejek ze skórek pomarańczy jest elementem mieszanki NANO Blend, wykorzystywanej przez YOKOHAMĘ do produkcji opon w technologii BluEarth – przyjaznej środowisku, człowiekowi i społeczeństwu. W połączeniu z drobną krzemionką i polimerem olejek pomarańczowy umożliwia zrównoważenie osiągów opon. Polimer sprawia, że podczas jazdy ze stałą prędkością opona uzyskuje niezwykle niskie opory toczenia, co wpływa na znaczne zmniejszenie zużycia paliwa. Z kolei olejek pomarańczowy w połączeniu z drobną krzemionką podnosi temperaturę opony w warunkach szybkiej jazdy, zapewniając jej doskonałą przyczepność i utrzymując przy tym niskie opory toczenia – niższe o 20% niż w przypadku opon standardowych.

Pomarańczowa technologia YOKOHAMY została doceniona na świecie. Koncern otrzymał prestiżową Environmental Award na targach Tire Expo w Kolonii, a także zaproszenie do zaprezentowania nowatorskich rozwiązań w Museum of Science w Bostonie.

Dostępne w Polsce opony w tej technologii to osobowe Yokohama BluEarth-1 i Yokohama BluEarth AE- 01, a także G055 – przeznaczona do pojazdów typu SUV.

B1 - prenumerata NW podstrony

Komentarze (0)

dodaj komentarz
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony