Szpachlowanie wykonuje się w celu wyrównania nierówności powierzchni – wgnieceń i zagłębień, powstałych w wyniku prac blacharskich lub uszkodzeń. W tym procesie powierzchnia karoserii uzyskuje swój oryginalny kształt. Właściwe postępowanie przy szpachlowaniu wymaga od nas w pierwszej kolejności oczyszczenia powierzchni z pozostałości brudu i kurzu. Następnie maskujemy i zabezpieczamy miejsca sąsiednie do naprawianych folią lub papierem do oklejania, dodatkowo możemy zabezpieczyć obrzeża wzmocnioną taśmą, tak aby nie przeszlifować powierzchni.
Teraz możemy przystąpić do szlifowania powierzchni, przygotowując ją na przyjęcie szpachli. Stosujemy tu gradację papieru zalecaną przez producenta szpachli. Pozostaje jeszcze usunięcie pozostałości kurzu szlifierskiego i odtłuszczenie – czynimy to z wykorzystaniem zmywacza silikonów. Uwaga na utwardzacz do szpachlówek poliestrowych – zawiera on bowiem nadtlenek organiczny, materiał niebezpieczny dla zdrowia, należy więc stosować rękawice ochronne.
Masę do szpachlowania wyrabia się z dwóch komponentów w proporcjach podanych przez producentów. Dla ułatwienia pracy masa szpachlowa i utwardzacz różnią się kolorami, a właściwy sposób wymieszania uzyskujemy, gdy mieszanka ma jednorodny kolor.
Po rozrobieniu mieszanki mamy tylko kilka minut na jej nałożenie. Bardzo ważne jest, aby jednokrotnie nie nakładać zbyt grubej warstwy, ponieważ podczas schnięcia mogą tworzyć się pęknięcia na powierzchni. Suszenie szpachli może się odbywać w temperaturze otoczenia lub z wykorzystaniem promiennika. Do szlifowania szpachli używamy wskazanych gradacji papieru ściernego na sucho, a jako narzędzi bloki-klocki ręczne i szlifierki oscylacyjne, najlepiej z odsysaniem kurzu.
Rozróżniamy kilka podstawowych rodzajów szpachli: z włóknem szklanym, z aluminium, szpachla do dużych wypełnień, szpachla drobna, szpachla do tworzyw sztucznych i szpachla natryskowa. Powierzchnia szpachlowana narażona na dużą wilgotność powinna być jak najszybciej zaizolowana materiałem podkładowym. Narzędzia używane do szpachlowania to: szpachelki japońskie, szpachelki z tworzywa sztucznego, szpachelki z gumy i tacki, na których mieszamy szpachlę z utwardzaczem.
Marek Lemiszewski
Teraz możemy przystąpić do szlifowania powierzchni, przygotowując ją na przyjęcie szpachli. Stosujemy tu gradację papieru zalecaną przez producenta szpachli. Pozostaje jeszcze usunięcie pozostałości kurzu szlifierskiego i odtłuszczenie – czynimy to z wykorzystaniem zmywacza silikonów. Uwaga na utwardzacz do szpachlówek poliestrowych – zawiera on bowiem nadtlenek organiczny, materiał niebezpieczny dla zdrowia, należy więc stosować rękawice ochronne.
Masę do szpachlowania wyrabia się z dwóch komponentów w proporcjach podanych przez producentów. Dla ułatwienia pracy masa szpachlowa i utwardzacz różnią się kolorami, a właściwy sposób wymieszania uzyskujemy, gdy mieszanka ma jednorodny kolor.
Po rozrobieniu mieszanki mamy tylko kilka minut na jej nałożenie. Bardzo ważne jest, aby jednokrotnie nie nakładać zbyt grubej warstwy, ponieważ podczas schnięcia mogą tworzyć się pęknięcia na powierzchni. Suszenie szpachli może się odbywać w temperaturze otoczenia lub z wykorzystaniem promiennika. Do szlifowania szpachli używamy wskazanych gradacji papieru ściernego na sucho, a jako narzędzi bloki-klocki ręczne i szlifierki oscylacyjne, najlepiej z odsysaniem kurzu.
Rozróżniamy kilka podstawowych rodzajów szpachli: z włóknem szklanym, z aluminium, szpachla do dużych wypełnień, szpachla drobna, szpachla do tworzyw sztucznych i szpachla natryskowa. Powierzchnia szpachlowana narażona na dużą wilgotność powinna być jak najszybciej zaizolowana materiałem podkładowym. Narzędzia używane do szpachlowania to: szpachelki japońskie, szpachelki z tworzywa sztucznego, szpachelki z gumy i tacki, na których mieszamy szpachlę z utwardzaczem.
Marek Lemiszewski
Komentarze (0)