Chemia w warsztacie

Chemia w warsztacie

ponad rok temu  11.02.2015, ~ Administrator - ,   Czas czytania 2 minuty

Wskazówki dotyczące konserwacji układów hamulcowych

Nie zawierający metalu smar trwały marki Textar do układów hamulcowych jest odporny na wysokie temperatury (do 1000°C).

W celu zapewnienia optymalnego działania, mechaniczne elementy hamulców kół należy podczas konserwacji nasmarować trwałym środkiem, który jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Często stosowanym środkiem do smarowania jest pasta miedziana.

Jednak coraz więcej pojazdów wyposażonych jest w urządzenia dużej czułości, które sterują elektronicznie procesami podczas jazdy (np. ABS, ESP). Duża liczba czujników dostarcza informacji o aktualnej sytuacji na drodze do pokładowego systemu elektronicznego. W przypadku użycia zbyt dużej ilości pasty miedzianej lub jej niewłaściwego użycia, jej cząsteczki mogą spowodować zakłócenia w funkcjonowaniu czujników lub systemów bezpieczeństwa.

Cera Tec nadaje się do smarowania:
- układów hamulców, tarczowych i bębnowych,
- kompresorów,
- centralnych układów smarowniczych,
- łożysk osi,
- łańcuchów,
- szyn osadczych,
- prowadnic dachów przesuwnych,
- biegunów akumulatorów.

Zalety Cera Tec:
- nie przewodzi ciepła,
- nie zawiera składników stałych,
- przystosowany do ABS,
- ułatwia montaż hamulców,
- zmniejsza ewentualny pisk hamulców,
- chroni przed korozją,
- nie zawiera miedzi i kwasów.

Ze względów ekonomicznych i w celu zmniejszenia niesprężynowanej masy coraz więcej pojazdów ma elementy podwozia i zaciskacze hamulcowe wykonane ze stopów aluminium. Również pod tym względem cząsteczki miedzi mogą wywoływać problemy. Miedź reaguje z aluminium elektrolitycznie. Wskutek tego dochodzi do pewnego rodzaju reakcji, a więc efektu dokładnie odwrotnego niż efekt smarowania.

Dlatego zalecamy stosować środek do trwałego smarowania CERA TEC, który jest odporny na wysoką temperaturę, nie zawiera metalu ani substancji stałych i jest przeźroczysty.

Tagi: Textar,

Komentarze (0)

dodaj komentarz
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony