Wyróżnienie Bib Gourmand wskazuje na korzystną relację oferowanych dań do ich ceny. Kieruje zatem czytelników do najbardziej dostępnych cenowo restauracji, które zostały wyselekcjonowane przez inspektorów Michelin.
Czerwony Przewodnik Michelin Les Bonnes Petites Tables Francja 2010 zawiera wszystkie restauracje wyróżnione symbolem Bib Gourmand znajdujące się w przewodniku Michelin Francja 2010. Oprócz restauracji z wyśmienitą kuchnią i atmosferą, czytelnicy znajdą w nim restauracje doskonale dopasowane do ich potrzeb lub nadarzającej się okazji.
555 restauracji, w tym 105 nowych, które ukazały się w przewodniku w tym roku. Przewodnik prezentuje lokale gdzie można znaleźć 3-daniowe menu za mniej niż 29 EURO w ciągu tygodnia, 33 EURO w weekendy poza Paryżem i 35 EURO w Paryżu.
Symbol Bib Gourmand, oznaczany w Czerwonym Przewodniku Michelin jako , został wprowadzony w 1997 roku. Restauracje wyróżnione tym symbolem są bardzo popularne wśród czytelników, zwłaszcza podczas obecnej recesji, kiedy ceny stają się ważnym kryterium wyboru restauracji.
Czerwony Przewodnik Michelin Les Bonnes Petites Tables Francja 2010 cechuje się żywym, współczesnym układem. Na jednej stronie znajdują się dwie restauracje, szczegółowe komentarze i zdjęcia oddające atmosferę lokalu. Restauracje ułożone są wg regionów, a w nich alfabetycznie wg miast. Każdy opis zawiera styl gotowania, charakterystyczne dania i dekoracje, jak również praktyczne informacje, tak aby każdy czytelnik mógł znaleźć restaurację, która najbardziej odpowiada jego gustom i potrzebom. Restauracje w tym przewodniku są często małe, kameralne i regionalne. Ale czyż małe nie jest piękne?
Gwiazdki przyznawane przez kulinarnych inspektorów Michelin to najbardziej pożądane odznaczenia wśród światowych restauratorów. Już samo znalezienie się w Czerwonym Przewodniku Michelin jest gwarancją świetnej kuchni – zdobycie gwiazdek to dowód osiągnięcia kulinarnego mistrzostwa.
A co oznaczają gwiazdki? Od 75 lat ich definicja pozostaje niezmienna. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie gwiazdki oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, natomiast trzy gwiazdki – wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży by zjeść w wyróżnionym lokalu. Trzeba także zaznaczyć, iż gwiazdki to jedynie ocena tego co znajduje się na talerzu klienta. Takie atrybuty lokalu, jak wystrój wnętrz, liczba kelnerów oraz jakość udogodnień lokalu odzwierciedlone są oddzielnym symbolem skrzyżowanego widelca i łyżki.
Michelin jest liderem technologicznym światowej branży opon. Grupa Michelin produkuje, sprzedaje i promuje produkty oraz usługi w dziedzinie mobilności, w tym przewodniki – Zielone – turystyczne i Czerwone – gastronomiczne oraz mapy, atlasy i usługi internetowe (viamichelin.com).
Czerwony Przewodnik Michelin jest pierwszym przewodnikiem kulinarnym na świecie – numerem jeden zarówno pod względem ilości sprzedaży, jak też historii i reputacji. W tegorocznej edycji Przewodnika po miastach europejskich „Main Cities of Europe” znalazło się 32 polskie restauracje, w tym 17 z Krakowa i 15 z Warszawy. Zielony Przewodnik Michelin jest stworzony z myślą o podróżujących, którzy pragną odkrywać kulturalne i naturalne dziedzictwo poszczególnych regionów, miast i krajów w sposób oryginalny i twórczy. Występuje on w 9 wersjach językowych. W polskiej wersji Zielony Przewodnik Michelin doczekał się 18 pozycji wydanych przez Wydawnictwo Bezdroża.
http://www.michelin.pl
Komentarze (1)